Elérhetőségek | Írjon nekünk
Központi telefonszám: +36 (42) 406 622
Központi e-mail cím: adotippkft@chello.hu
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adóváltozások 2016 - SZJA, cégautóadó

Összefoglaljuk a legfontosabb változásokat a 2016. adóévre vonatkozóan.

A legfontosabb változás, hogy a személyi jövedelem adó (továbbiakban: SZJA) általános kulcsa 15 százalékra csökken. Minden olyan jövedelemre alkalmazható, ami 2016. évre vonatkozó jövedelem.

Változik a családi adókedvezmény mértéke. Az adókulcs változása miatt, illetve a két eltartott után igénybe vehető adókedvezmény növekedése miatt változik. Egy eltartott után havi 66.670 forint, két eltartott után 83.330 forint, három vagy több eltartott után 220.000 forint. Az adókedvezmény érvényesítéséhez 2017. évtől adóazonosító szükséges. Az adóazonosító jelet minden 25 év alatti személynek hivatalból megképzi az adóhatóság, erről 2016. 11. 30-ig értesíti az adózót.

Változnak az egyes külön adózó jövedelmek adóalap növelő szorzói:

- 1,18 kamatjövedelemnél, ha az adó levonása nem lehetséges
- 1,27 kamatjövedelemnél, ha egészségügyi hozzájárulás is terheli
- 1,18 kamatkedvezményből származó jövedelem
- 1,18 a szerencsejáték szervezésről szóló törvényben meghatározott  engedélyhez kötött sorsolásos játékból, ajándéksorsolásból, fogadásból származó nem pénzbeli nyeremény esetén.

Nem változott a béren kívüli juttatások és az egyes meghatározott juttatások szorzói, ez továbbra is 1,19 maradt.

Ingó vagyontárgy értékesítése esetén a 32.000 forintos adókedvezmény 30.000 forintra csökken. Az adómentes bevételhatár továbbra is 600.000 forint.

Nemzetközi személyszállításban, árufuvarozásban résztvevő gépkocsivezetők adómentes napidíja 40 euróról 60 euróra emelkedett. (285/2011 Kormány rendelet alapján)

Munkába járással kapcsolatos költségtérítésről szóló 39/2010 Kormány rendelet módosítása alapján a 9 Ft/Km térítést kapható személyek köre bővült. Kötelező adni, ha a munkavállaló gyermeke bölcsődei, óvodai ellátást vesz igénybe és a munkahely közigazgatási határán kívülről jár a munkahelyére. Adható ha a munkavállaló gyermeke bölcsődei, óvodai ellátást vesz igénybe és a munkahely, illetve a lakóhely ugyanazon település közigazgatási határán belül van. Az igénybevétel feltétele, hogy a munkavállaló bérletét a munkáltató nem téríti meg. A költségtérítés akkor is adható ha a munkavállaló a munkába járást nem gépjárművel történik.

A vadon gyűjtött termények (pl.:gomba, gyógynövény, medvehagyma) értékesítésből származó bevétel 25%-a jövedelem. Ennek a jövedelemnek 15%-a adó, ezt az adót a felvásárlónak kell levonni. A magánszemélynek a felvásárló az adóval csökkentett összeget fizeti ki. A tényleges adó a bevétel 3,75 %-a lesz. Ez a szabály nem vonatkozik őstermelőre, egyéni vállalkozóra. A felvásárlónak kétpéldányos bevételei jegyet kell kiállítani. Ha a bevételi jegyet kiállítják a magánszemélynek nincs egyéb teendője. Ha nem felvásárlónak adja el, akkor egyéb összevonás alá eső jövedelemnek minősül.

A tűzifa, a fahulladék, a faforgács, a fűrészpor mezőgazdasági őstermelői terméknek minősül 2016-tól.

Új bevallási módozatot a bevallási nyilatkozatot vezeti be az adóhatóság 2016.01.01-től, de a magánszemély 2015. évben megszerzett jövedelmeiről is nyilatkozhat. A nyilatkozatot abban az esetben lehet megtenni ha a magánszemélynek kizárólag a munkáltatójától származik jövedelme, nem érvényesít adót, vagy adóalapot érintő kedvezményt, az 1%-os felajánláson kívül más adófelajánlást nem tesz, nem kap tőkejövedelmet, vagy a munkáltatójától egy millió forintot meghaladó bérbeadásból származó jövedelmet. A nyilatkozatot akkor is megteheti ha a jövedelme egyszerűsített foglalkoztatásból származik, EKHO-s jövedelmet szerez, illetve a különadózó jövedelmet szerez. A nyilatkozat megtehető a munkáltatónál, vagy a NAV-nál, ha nincs munkáltató legkésőbb 01.31-ig. A határidő letelte után nyilatkozatot tenni nem lehet, mert a határidő jogvesztő. A munkáltatónak a február havi járulék bevallásban (08-as bevallás) jelezni kell a nyilatkozatot. Nyilatkozattétel esetén a NAV állapítja meg az adót, a magánszemélyt csak abban az esetben küld értesítést, ha eltérés van, vagy fizetési kötelezettsége keletkezik.

2016-tól az 1.000 forintnál alacsonyabb adókülönbözetet nem kell befizetni, de nem is jár vissza.

 

CÉGAUTÓADÓ: Nem kell cégautóadót fizetni a környezetkímélő személygépkocsik után. Környezetkímélőnek minősül a tisztán elektromos, külső töltésű hibrid elektromos, növelt hatótávolságú hibrid elektromos, nulla emissziós (hidrogéncellás) meghajtású személygépkocsik. A környezetvédelmi osztály jelölések: 5E, 5P, 5N, 5Z. A meg nem fizetett cégautóadó "De minimis" támogatásnak minősül.