Elérhetőségek | Írjon nekünk
Központi telefonszám: +36 (42) 406 622
Központi e-mail cím: adotippkft@chello.hu
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A munkáltató juttatások és az általános forgalmi adó

Kötelező juttatások és az áfa

A munkáltatók által adott különféle juttatások kapcsán a nyújtó fél viszonylag ritkán figyel arra, hogy a juttatásnak nem csupán szja és eho, hanem áfa vonzata is lehet. Cikksorozatom első részében a legtipikusabb kötelező juttatások általános forgalmi adóval való kapcsolata kerül bemutatásra.

 

A munkáltatói juttatások a javadalmazás azon elemei, amelyeket a munkáltató az alap- és mozgó béren, valamint kiegészítésein kívül nyújt a dolgozónak. Ezekben a juttatásokban az a közös, hogy a munkáltatónak meg kell vásárolniuk a dolgozóik számára továbbadott termékeket vagy igénybe kell venniük a dolgozóik részére nyújtott szolgáltatásokat. Mind a vásárlások, mind a szolgáltatások többségében megjelenik az előzetesen felszámított áfa, és azonnal felmerül az a kérdés, hogy a munkáltató az előzetesen felszámított áfát levonásba helyezheti vagy sem, valamint az is, hogy az ingyenes juttatások értéke után megjelenik-e a munkáltatót terhelő áfa fizetési kötelezettség.

Az áfa helyzet tovább bonyolódik abban az esetben, ha a munkáltató nem csupán áfás tevékenységet folytat, hanem megjelenik az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 85.§ és a 86.§ alá tartozó adómentes tevékenység is. A legnehezebb helyzetet az teremti, ha az érintett dolgozó többféle adójogi megítélés alá tartozó munkaterületet is ellát. Ebben az esetben ugyanis áfa-megosztásra is sor kerülhet.

A munkáltató által kötelezően adandó juttatások lehetnek munkahelytől és munkakörtől függetlenek, továbbá vannak olyan juttatások is, amelyek munkahely és munkakör specifikusak. Egy valami azonban közös ezekben a juttatásokban, mégpedig az, hogy a kötelező juttatások kizárólag a munkavégzéshez kapcsolódóan jelennek meg.

Munkaruha-egyéb ruha

Az áfa levonhatóságának megítélése szempontjából elsődleges kérdés, hogy a munkavállaló részére juttatott ruha valóban munkaruha juttatásnak minősül-e. Abban az esetben, ha a ruházat a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 1. számú mellékletének 8.24. és 9.2. pontja alapján tényleg munkaruházatnak minősül, és a juttatás áfás tevékenység végzéséhez kapcsolódik, akkor az áfa levonási jog is megnyílik.

Ugyancsak levonható az áfa abban az esetben is, ha a munkavállaló köteles a munkáltatója által megszabott öltözetet viselni, más öltözetben nem láthatja el a munkáját. Ebben az esetben a ruházat a munkavégzéshez szorosan kapcsolódik és amennyiben a tevékenység áfás, akkor az áfa levonási jog is megnyílik.

Egyéb ruha juttatása esetén a ruhajuttatás nem rendelhető közvetlenül az áfás tevékenységhez. Ebből pedig az következik, hogy az általános forgalmi adót levonásba helyezni nem lehet.

Védőital

Az egészséges és biztonságos munkavégzési feltételek megvalósítása érdekében a munkáltató egyik kötelezettsége a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény és annak végrehajtásáról kiadott 5/1993. (XII.26) MüM rendelet, továbbá a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjét szabályozó 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet betartása. Utóbbi rendelet 7. §-a szabályozza, hogy mely körülmények között köteles a munkáltató védőitalt biztosítani. Az Áfa tv. 124. § (1) k) pontja tételesen tiltja az ital áfájának levonásba helyezését és a 125.§ mentesítő szabályai között sem található a védőital. Ebből az következik, hogy az áfát levonásba helyezni nem lehet.

A védőszemüveg

Az irodai munkavégzéshez adott szemüveg adómentes elszámolásának igen szigorúak a feltételei, és emiatt a gyakorlatban csak egy szűk körben van erre lehetőség. Ugyanez igaz az áfa levonhatóságára.

Azt kell tehát megvizsgálni, hogy a szemüveg juttatásakor az Szja tv. 1. sz. mellékletének 8.8. pontja alá tartozó adómentes juttatásról van-e szó. Az 50/1999 (XI.3.) EüM rendelet 7. § szerint a juttató nem terhelheti rá a munkavállalóra a szemüveg beszerzési árát. Ebben az esetben tehát az áfa levonási jog az Szja tv. szerinti adómentességgel függ össze. Ha azonban a szemüveg juttatása nem a Szja mentes, akkor az áfát levonásba helyezni nem lehet.

 

forrás: 5percado.hu